Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Παίξε τένις στο παρόν, ζήσε στο παρόν..

Η αναγνώριση των συναισθημάτων μας κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού τένις μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες, τις οποίες αν αξιοποιήσουμε, μπορούμε με διορθωτικές κινήσεις να ξεδιπλώσουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες. .
Έτσι λοιπόν, αν διακατεχόμαστε από νευρικότητα (το γνωστό "choking") και οι μύες μας είναι υπερβολικά τεταμένοι, αυτό σημαίνει ότι επικεντρωνόμαστε στο πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για μας(π.χ ένας τελικός ή παιχνίδι απέναντι σε ένα αντίπαλο που δεν θέλουμε να χάσουμε με τίποτα ..) και στο αποτέλεσμα αυτό καθαυτό(νίκη ή ήττα).
Αν αισθανόμαστε θυμό, αυτό σημαίνει ότι σκεφτόμαστε συνεχώς το πώς συνήθως παίζαμε στο παρελθόν και πώς παίζουμε την παρούσα στιγμή.Νομίζουμε δηλαδή ότι την δεδομένη στιγμή το επίπεδο του παιχνιδιού μας είναι χειρότερό από αυτό που συνήθως μας χαρακτηρίζει. Έτσι δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος μεταξύ θυμού και κακής απόδοσης στον οποίο εγκλωβιζόμαστε.
Αν αυτό που νιώθουμε είναι σιγουριά, αυτοπεποίθηση και παράλληλα διακατεχόμαστε από αγωνιστικό πνεύμα, αυτό σημαίνει ότι έχουμε επικεντρωθεί στις δυνατότητες και τους περιορισμούς που μας υπαγορεύει το παρόν και βιώνουμε τον αγώνα ως πρόκληση και όχι ως απειλή για το εγώ μας.
Η αναγνώριση αυτών των συναισθημάτων θα μας βοηθήσει να κατευθύνουμε και να ανακατευθύνουμε την συγκέντρωσή μας στο παρόν και όχι στο παρελθόν ή το μέλλον.Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να πετύχει υψηλά επίπεδα απόδοσης, αφού διοχετεύει την ενέργεια του στο πιο ουσιαστικό και πραγματικό σημείο χωρίς να την διασκορπίζει δεξιά και αριστερά...
Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.....
Δεν υπάρχουν σχόλια: